vineri, 16 februarie 2024

Expozitia Nicolae Zambroianu la galeria Orizont

 Am fost sa vad, la galeria Orizont, expozitia maestrului Zambroianu, cu lucrarile sale inconfundabile

Sunt expuse lucrările de mari dimensiuni, împletite din sfoară, deja binecunoscute din alte expoziții și care reprezinta o carte de vizita a maestrului Zambroianu. 



Omagiu eroilor necunoscuti




Dar am descoperit nu numai lucrurile facute in stilul binecunoscut ci si altele cusute la masina de cusut, unde realizeaza pete de culoare din cusături. Cata muncă!!! 




În aceasta lucrare impresionantă, sunt cusute pe un suport textil multe "capete" umane, într-un aranjament portretistic, pe care-l poți vedea de departe. Aceste capete semnifica, după spusele maestrului, "eroii necunoscuți" . Tema aceasta este regăsita și în alte lucrări. După dl. Zambroianu, noi suntem înconjurați de mulți eroi necunoscuți... acele multe persoane care participa, direct sau indirect, la viata noastră, oamenii care produc mâncarea, cultiva cereale, ne cos hainele, ne apară, etc. pe care nu-i cunoaștem dar beneficiem de ajutorul și contribuția lor. Pe aceștia îi numește eroi necunoscuți, care merita omagiați! Interesanta și generoasa idee, la fel modul cum a transpus-o în actul artistic! 



Alte lucruri interesante, facute cu masina de cusut, sunt niste desene foarte fine...Hasuri și contururi "desenate" cu acul. Desen și culoare făcute cu acul mașinii de cusut! Și nu a folosit tehnica "free mashine" ci a folosit mașina de cusut asa cum se lucrează în mod obișnuit. Am discutat cu dansul despre asta. Cu tehnica Free mashine se  mișcă liber materialul sub acul de cusut al masinii și faci operațiunea inversa din desen, adică în desen hârtia rămâne nemișcata și creionul se mișcă. Aici este invers, acul este fix și materialul este miscat liber, cum vrei, adică (cu condiția ca transportorul mașinii sa fie lăsat jos ca să poți mișcă liber materialul). Petele de culoare sunt făcute din multe cusături de ata. 

Niște desene foarte delicate doar din acul mașinii de cusut... 
 

M-au impresionat mult si aceste lucrări 3D, spatiale, cu volum, făcute cu o tehnica personala. Sunt impresionante prin senzația de profunzime pe care o dau și asta doar din culori și suprapuneri... 


Alți eroi necunoscuți... 



Aceasta lucrare, mai ales, da o senzație speciala când o privești... Ai senzația ca vezi o stea variabila de pe cer, care clipește. 

Aici este o frumoasa construcție spatiala... 


La galerie l-am intalnit si pe dl. Zambroianu cu care am purtat o discutie foarte interesanta despre arta sa si tehnicile sale de lucru. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca-mi vizitati blogul si-mi lasati un comentariu. Ma bucur sa-l citesc si sper sa reveniti.
Thank you for taking the time to leave a comment. I really appreciate it. I Hope you visit again.
Merci d'avoir laissé un commentaire, j'apprécie énormément. J'espère que vous reviendrez.
Gracias por visitarme y dejarme tu comentario. Me encanta leerte. Espero verle de nuevo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...