sâmbătă, 20 august 2016

Excursia in Maramures si Bucovina

Ziua V-a. Manastirile Moldovita, Sucevita si Putna


In penultima zi a excursiei am vizitat manastirile Moldovita, Sucevita si Putna, doar cateva din multele manastiri din acest taram magnific, Bucovina.

Manastirea Moldovita, aflata in comuna Vatra Moldovitei, a fost inaltata de Petru Rares(1483-1546) in anul 1532 si zugravita in 1537. Cu mai bine de un secol in urma, in jurul anului 1410, Alexandru cel Bun construia, pe aceste locuri, o biserica de piatra pentru observatie si straja. Aceasta biserica a fost distrusa de o alunecare de teren, astfel ca Petru Rares construieste in 1532 o alta  biserica, in vecinatatea fostei biserici pe un teren mai sigur. Noua biserica pastreaza acelasi hram, "Buna Vestire".
Unul dintre punctele de atracție al Mănăstirii Moldovița îl constituie pictura exterioară, mai ales cea de pe peretele sudic al bisericii care s-a păstrat în bune condiții. Stilul frescelor exterioare este cel post-bizantin, cu influențe din goticul internațional și chiar din arta Renașterii. Se spune ca pictura de la Moldovița a fost realizată de zugravii coordonați de vestitul Toma de la Suceava, pictorul de curte al lui Petru Rareș. Biserica are pridvorul deschis (ca si manastirea Humor) si pastreaza caracteristicile monumentelor din timpul lui Stefan cel mare, tatal lui Petru Rares.
Biserica pictată a mănăstirii Moldovita este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.




Fresca exterioara

Pridvorul deschis

Fresca exterioara

Interior - altarul

Chiliile maicutelor
Zidul inconjurator si poarta manastirii Moldovita

Plecam de la manastirea Moldovita spre Sucevita. Aveam de parcurs, mai mult de o ora, un drum foarte frumos prin obcinele Bucovinei.



Pe drum, intalnim la un monument interesant. Poposim pentru cateva minute....


Ajungem la Manastirea Sucevita, situata pe valea paraului Sucevita la o distanta de 18km de Radauti.

Manastirea Sucevita a fost zidita la o jumatate de secol dupa manastirea Moldovita,  intre anii 1582-1584, pe cheltuiala familiei de boieri Movila, dintre care, Ieremia, a domnit in scaunul Moldovei intre anii 1595-1606. Biserica manastirii Sucevita are hramul "Invierea Domnului" si este construita in stilul arhitecturii moldovenesti, consolidat pe vremea lui Stefan cel Mare. Dupa venirea la tronul Moldovei, Ieremia Movila adauga bisericii doua pridvoare la intrarea in biserica, pe latura de sud si latura de nord si un zid cu turnuri de incinta care confera manastirii aspect de cetate medievala.


Intrarea in manastirea Sucevita

Fresca de pe turnul portii

In curtea manastirii
Arhitectura manastirii îmbină elemente de artă bizantina si gotica la care se adaugă elemente de arhitectură ale bisericilor de lemn din Moldova. 
Pictura bisericii manastirii Sucevita a fost realizata la inceputul domniei lui Ieremia Movila si este opera unor zugravi condusi de fratii Ion si Sofronie. Pictura murală interioară și exterioară are o mare valoare artistică si reprezinta o amplă narațiune biblică din Vechiul si Noul Testament.


Fata de sud a bisericii




Peretele de nord al bisericii -  "Scara virtutii" reda urcusul spiritual calauzit de credinta si fapte bune.

Pridvorul pe fata sudica
 Interiorul bisericii este pictat conform traditiilor iconografice
Interior - fresca ce infatiseaza familia Movila

Altarul

Interior
 Manastirea Sucevita este inscrisa in lista Patrimoniul Cultural UNESCO.

Ne-am indreptat apoi spre Manastirea Putna, un locas monahal de calugari si un important centru cultural, istoric si spiritual. Putna este o ctitorie a lui Stefan cel Mare. Constructia ei a inceput in anul 1466 si s-a terminat in 1469. Biserica manastirii a fost devastata de ostile lui Timus Hmelnitki, iar restaurarile au fost facute de voievodul Vasile Lupu si continuate de Gheorghe Stefan.


Biserica manastirii Putna



Interior

Intrarea în mănăstire se face pe sub arcul boltit al unui turn pe a cărui fațadă estică se află stema Moldovei. In august 1871 a avut loc aici "Marea Serbare de la Putna", la care a participat Mihail Eminescu, care a înnoptat în acele zile în sala de la etajul turnului. In memoria lui, turnul se numeste "Turnul Eminescu"
Turnul de la intrare, sus se vede stema Moldovei

Bustul lui Eminescu de la Putna

3 comentarii:

  1. Again the painted churches are amazing. Every inch is covered. I think that what struck me in ALL the photos I have seen on your blog is how clean everything appears. Everything is neat and orderly and well groomed which just enhances the natural beauty of Romania.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte frumoase locuri , le-am vazut si eu , o parte din ele , in 2009

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca-mi vizitati blogul si-mi lasati un comentariu. Ma bucur sa-l citesc si sper sa reveniti.
Thank you for taking the time to leave a comment. I really appreciate it. I Hope you visit again.
Merci d'avoir laissé un commentaire, j'apprécie énormément. J'espère que vous reviendrez.
Gracias por visitarme y dejarme tu comentario. Me encanta leerte. Espero verle de nuevo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...