duminică, 21 august 2016

Excursie in Maramures si Bucovina

Ziua a VI-a. Voronet, Humor


Ultima zi a excursiei... azi ne intoarcem la Bucuresti.
Luam micul dejun, unul foarte bun, ne bem cafeaua in liniste pe terasa pensiunii apoi ne aducem bagajele la masina. Personal am fost foarte multumita de modul cum am fost primiti la pensiunea "Valcan", este intradevar de 4 stele. O ultima plimbare prin gradina, foarte frumos amenajata, a pensiunii.
Cateva fotografii cu pensiunea Valcan si imprejurimile ei...






Ne-am luat la revedere de la gazde si ne-am indreptat spre Gura Humorului ca sa vedem Manastirea Voronet.
https://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Vorone%C8%9B

Mănăstirea Voroneț, numită „Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voronet, aflat la 4 km de centrul orașului Gura Humorului si la 36 km de Suceava. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare (1457-1504), fiind ridicată în anul 1488, în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce reprezinta un record pentru acea vreme.
Biserica face parte dintre puținele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei care-și păstrează în mare măsură forma inițială. Acest locas de cult, manastire de maicute, este inclusa in lista patrimoniului mondial UNESCO.

Pictura exterioară a Voronețului, ce dateaza din timpul domniei lui Petru Rares, este realizată la un înalt nivel artistic, fiind socotită ca cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești.

 Am vizitat Voronetul in ziua de Duminica, tocmai cand aici se oficia slujba duminicala si era foarte multa lume. A fost foarte greu sa patrundem in biserica, totusi lumea a inteles si a creat un culoar ca sa ne lase sa vedem interiorul bisericii. Dupa slujba, o maicuta, din cele cateva care servesc aceasta manastire, ne-a fascinat cu prezentarea pe care ne-a facut-o despre manastirea Voronet si mai ales despre pictura "Judecata de Apoi".

Manastirea Voronet
 "Albastrul de Voronet" este culoarea dominanta a picturii murale a Manastirii Voronet.

Fata de sud a manastirii

Fata de nord a manastirii are pictura afectata de intemperiile din decursul timpului.

Fata de vest a manastirii este vestita prin impresionanta scena pictata a Judecatii de Apoi. Tot peretele de vest impreuna cu contraforturile devine o scena imensa, unde se desfasoara, pictata in culori vii, drama judecatii de apoi. Este o compozitie uriasa, magnifica si unica in arta orientului crestin. 
Fata de vest cu vestita pictura a "Judecatii de Apoi". Vizitatorii asculta fascinati explicatiile maicutei.

"Judecata de Apoi" - detalii



Pictura interioară a bisericii datează, în cea mai mare parte, din timpul lui Stefan cel Mare, fiind facuta in anul 1496.
Pictura interioara

Chiliile maicutelor
Ne-am indreptat apoi spre Manastirea Humor, aflata in satul Gura Humorului din judetul Suceava.
https://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Humor

Manastirea a fost zidita in timpul lui Petru Rares, de  logofatul Toader Bubuioc. Din pisania sapata in piatra, asezata la intrare pe peretele exterior al sfantului locas, aflam ca biserica a fost zidita in anul 1530  "cu cheltuiala si osteneala" logofatului Teodor Bubuioc si a sotiei sale Anastasia, la indemnul voievodului Petru Rares. Viata monahala a calugarilor a fost intrerupta in 1785, la anexarea Bucovinei de catre imperiul Habsburgic.

Din anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica Mănăstirii Humor, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevița și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

Biserica Manastirii Humor



Turnul construit in 1641, in timpul domniei lui Vasile Lupu.


In vecinatatea manastirii, am remarcat o frumoasa casa construita in stilul arhitectural moldovenesc.


 Ne-am continuat drumul prin Moldova, pe traseul Falticeni-Tg. Neamt-Roman-Bacau-Urziceni-Bucuresti. Am ajuns la Bucuresti pe la ora 21, dupa aproximativ sapte ore de mers, dar a meritat.
A fost o excursie minunata!!



Un comentariu:

  1. One breath taking view after another amazing monastery. I think you had photos before of the Blue Monastery murals. They are so amazing especially when you think of how long ago they were painted and in what good shape they remain. Also the buildings are still standing tall. What a wonderful trip.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca-mi vizitati blogul si-mi lasati un comentariu. Ma bucur sa-l citesc si sper sa reveniti.
Thank you for taking the time to leave a comment. I really appreciate it. I Hope you visit again.
Merci d'avoir laissé un commentaire, j'apprécie énormément. J'espère que vous reviendrez.
Gracias por visitarme y dejarme tu comentario. Me encanta leerte. Espero verle de nuevo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...