duminică, 24 aprilie 2016

Jurnal de excursie, ziua #3


Azi mergem la Orsova, sa facem o croaziera pe Dunare, pe zona dintre Cazanele Mici si Cazanele Mari. La plecarea din Herculane am facut cateva poze cu hotelul Ferdinand, unde am fost gazduiti, si alte imagini luate din masina. Este o dimineata rece, cu ceata.
Baile Herculane este o statiune foarte frumoasa, asezata intr-o depresiune, in valea Cernei. Locatia este cunoscuta inca din istorie pentru apele sale cu calităţi balneo-terapeutice ce provin din 19 izvoare bogate în sulf, sodiu, clor şi alte minerale. Această combinaţie de minerale este cunoscută ca fiind unica de acest fel din Europa.
Calitatile curative ale izvoarele din Baile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele din statiunile Vichy si Mont Dore, in Franta.

Hotelul Ferdinand


Orsova se afla la 15 km departare de Herculane. Este o zi rece si va ploua.
La Orsova am luat niste salupe pentru croaziera. In fiecare salupa au intrat doar 6 persoane. Croaziera a durat 2 ore, dus-intors. La intoarcere a inceput ploaia...


Orsova: este situata pe malul lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I de pe Dunăre, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre. Ca urmare a realizării lacului de acumulare Porțile de Fier I, vechea vatră a orașului a fost inundată în 1970, iar populația a fost strămutată pe un nou amplasament, incluzând terasele Dunării și ale Cernei și versantul de sud al Munților Almăjului, unde s-a construit un oraș complet nou (1966-1971). Aici Dunarea face un mare golf.

Dl.Nicu, "capitanul" salupei, care ne-a dat toate informatiile in aceasta croaziera...si veste de salvare!

De la Orsova spre Cazanele Mici si Cazanele Mari...

Malul sarbesc al Dunarii la Cazane

Malul romanesc al Dunarii la Cazane...

Statuia lui DecebalChipul ultimului rege dac, Decebal, a fost construit in stanca muntelui, pe malul romanesc al Dunarii, langa Orsova, de un grup de12 sculptori-alpinisti sub coordonarea sculptorului roman Florin Cotarcea. Lucrarea are 55m inaltime, 25m latime (cu 6m mai puţin decât Statuia Libertăţii şi cu 8m mai mult decât Monumentul lui Hristos de la Rio de Janeiro). Construcţia ei a durat 10 ani (1994-2004), şi a costat peste un milion de dolari. Lucrarea a fost finantata de istoricul Iosif Constantin Dragan.
Sub capul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în limba latină: „DECEBAL REX - DRAGAN FECIT” ("Regele Decebal - făcută de Drăgan")

Pe aici se ajunge la Pestera Veteranilor, care a servit ca adapost al armatei austro-ungare pana in 1918. Se afla pe malul romanesc al Dunarii.

Intrarea in pestera  Veteranilor

Pestera Gura Ponicovei, aflata pe malul romanesc al Dunarii

Manastirea Mraconia
Dupa aceasta calatorie, am intrat sa mancam la un restaurant pe malul Dunarii. Bineinteles ca am ales pestele, adica o ciorba de peste si saramura de peste cu mamaliguta. Dezamagirea a fost ca pestele nu era unul pescuit din Dunare ci crap fitofag si nici servirea nu a fost destul de promta.
Pe la ora 15 am plecat spre Bucuresti. Am ajuns destul de tarziu, pe la ora 21. A plouat aproape tot timpul drumului, dar au fost si unele zone ferite de ploaie.
Dar a fost o excursie de neuitat, niste locuri care meritau vazute!!

2 comentarii:

  1. Another interesting trip. In some anthropology books the Danube is called the mother river. Very beautiful.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca-mi vizitati blogul si-mi lasati un comentariu. Ma bucur sa-l citesc si sper sa reveniti.
Thank you for taking the time to leave a comment. I really appreciate it. I Hope you visit again.
Merci d'avoir laissé un commentaire, j'apprécie énormément. J'espère que vous reviendrez.
Gracias por visitarme y dejarme tu comentario. Me encanta leerte. Espero verle de nuevo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...