duminică, 26 iulie 2015

Cusaturi traditionale romanesti


Am pastrat de la bunica mea o ie, cusuta chiar de ea. Este o ie foarte veche, cred ca are vreo 70-80 de ani. O astfel de ie era purtata duminica, la biserica si la joc.

Este o ie caracteristica zonei Alba Iulia. Sunt cusaturi specifice Transilvaniei, facute pe o panza foarte deasa.

Maneca era incretita.


Cusaturi vechi, asemanatoare, am vazut si la iile din Valea Draganului.Imi amintesc, inca din copilarie, cum decurgea ziua de duminica la tara. Am petrecut destule vacante la bunicii mei din Miraslau (Alba) si port in suflet, cu drag si nostalgie, acele momente. Duminica era cu adevarat o zi de sarbatoare, mult diferita de celelalte zile ale saptamanii, cand oamenii munceau din greu, de dimineata pana seara. Duminica dimineata, oamenii se primeneau (chiar asta era cuvantul, prin Ardeal, pentru baia generala), imbracau haine curate "de duminica"si se duceau la biserica. Femeile, imbracate in costume nationale romanesti, obisnuiau sa ia cu ele un buchet de flori, neaparat cu busuioc, sa duca la biserica. Mersul la biserica, pe langa valoarea sa spirituala, era si un mijloc de socializare, cum spunem noi astazi.
Dupa ce se intorceau de la biserica, luau masa de pranz, pregatita dimineata devreme sau de sambata. Dupa masa se mergea la joc. Jocul era un prilej de intalnire si distractie a tinerilor din sat dar si a celor mai putin tineri, sa se intalneasca, sa sporovaiasca si "sa puna tara la cale". Aceasta activitate era organizata, inainte sa existe caminele culturale, intr-un loc destinat pentru asta, in aer liber. Tinerii necasatoriti dansau jocuri populare pe muzica cantata de niste ceterasi locali. Parintii si bunicii stateau pe margine si isi laudau copii sau nepotii.
Eu eram fascinata de costumele fetelor. Imi amintesc si acum cum decurgea un "joc", o suita formata din mai multe momente: fecioreasca flacailor, purtata, invartita si hategana. Dupa ani de zile, in studentie, am avut si eu ocazia sa invat si sa dansez jocuri populare, mai intai la Ansamblul studentesc "Martisorul" din Cluj-Napoca si apoi in Ansamblul folcloric "Cununa Carpatilor" din Bucuresti...ce amintiri minunate !!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca-mi vizitati blogul si-mi lasati un comentariu. Ma bucur sa-l citesc si sper sa reveniti.
Thank you for taking the time to leave a comment. I really appreciate it. I Hope you visit again.
Merci d'avoir laissé un commentaire, j'apprécie énormément. J'espère que vous reviendrez.
Gracias por visitarme y dejarme tu comentario. Me encanta leerte. Espero verle de nuevo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...