vineri, 25 ianuarie 2013


Salonul National de Arta Decorativa, Cotroceni 2012


Abia acum am reusit sa merg la Muzeul Cotroceni unde este deschis, inca din noiembrie 2012, Salonul National de Arta Decorativa, editia XXIII. De organizarea acestui eveniment s-au ocupat doamnele Daniela Frumuseanu si Valentina Rotaru. Ca de obicei, o astfel de expozitie a fost o incantare, mai ales ca am vazut lucrari ale unor artisti romani pe care-i pretuiesc mult, Ana-Maria Rugescu, Hermina Csata, Adriana Dobre, Marijana Bitulescu, Maria Orban, Clara Tudoran, Vintila Mihaescu, Adriana Popa Canija, Ecaterina Marghidan, Anca Higiu, Alexandra Neacsu, s.a.
Nu am avut voie sa fac fotografii in expozitie, asa ca imaginile postate mai jos au fost luate de pe internet, prin amabilitatea d-nei Daniela Frumuseanu.

Ana-Maria Rugescu

Adriana Popa Canija


Alexandra Neacsu

Vintila Mihaescu



Ecaterina Marghidan
Anca Higiu


Mai multe fotografii gasiti aici

luni, 21 ianuarie 2013

Recycled CD

Pentru primul proiect din 2013, de pe Tomnarella Handmade, am avut de reciclat un CD. M-am gandit la un mic tablou la care sa  folosesc CD-ul ca suport. Mi-a fost mai greu sa aleg ce materiale sa folosesc, textile, hartie sau plastice. Pana la urma, am ales plasticele topite. Am facut materialul din pungi de plastic, topite, apoi am taiat doua rondele cu un diametru ceva mai mare decat al CD, pentru fetele tabloului. Am aplicat niste cusaturi free motion, am adaugat niste culoare si niste margele ca sa realizez o textura mai bogata.
Le-am fixat prin lipire pe niste rondele identice de hartie apoi le-am fixat cu putin glue pe cele doua fete ale CD. In final le-am cusut pe margine, adaugand si un fir de lana neagra.


 Acest CD reciclat va merge la Nusa....

marți, 15 ianuarie 2013

Eminescu.... 


15 ianuarie 2013....163 de ani de la nasterea poetului nostru national, Mihail Eminescu.
Cu aceasta ocazie, la Biblioteca Nationala a Romaniei a fost vernisata expozitia "Eminescu-Expozitie omagiala de carte-obiect" organizata de Universitatea Nationala de Arta in colaborare cu Biblioteca Nationala. Am fost la vernisaj si am ramas si la spectacolul de poezie si muzica pe versurile lui Eminescu, care a avut loc in holul de la parterul bibliotecii...

Cateva lucrari din expozitie

Anca Higiu

Adriana Popa Canija

Miruna Hasegan

Alina Voda
Noul sediu al Bibliotecii Nationale din Bucuresti, inaugurat anul trecut, se afla intr-o cladire foarte frumoasa, ultramoderna. In poza de mai jos se poate vedea holul de la intrare si mezaninul unde sunt spatiile expozitionale.

Mai multe fotografii aici
si aici 

duminică, 13 ianuarie 2013

ATC cu Tyvek


ATC sau Artistic Trading Card este o miniatura artistica de dimensiuni 6.5cmx9cm. Este un obiect folosit in schimburi artistice, pentru cadouri sau felicitari. ATC-ul poate fi realizat in orice tehnica. In ce ma priveste prefer deocamdata sa folosesc tehnici din artele textile.
La primele ATC pe care le-am facut am vrut sa experimentez un material nou, care se numeste tyvek. L-am combinat cu textile, am adaugat fire si margele. Lucrand pentru prima data cu tyvekul, am mai facut si greseli despre care am scris in postarea anterioara. Am calcat de mai multe ori cu fierul de calcat si atunci s-a distrus textura initiala a bucatii  de tyvek cusuta cu free motion pe textil....dar nu este o tragedie! a rezultat altceva!
Iata ATC-urile cu tyvek...sunt primele mele ATC-uri.











vineri, 11 ianuarie 2013

Experimente cu tyvek

Nu stiu daca TYVEK este o denumire englezeasca sau americana dar cu siguranta este cea comerciala pentru ca acest produs se gaseste de vanzare cu acest nume.
Tyvek-ul este un material foarte interesant din care sunt facute plicuri, pungi pentru diferite ambalaje, etc. sau se vinde sub forma de foi. Are o textura mai moale decat hartia obisnuita, este mai flexibil si mai rezistent decat hartia. Este facut dintr-un amestec de celuloza (hartie) si PVC (policlorura de vinil), de aceea are un pic din proprietatile pungilor de plastic, adica la caldura devine retractil, dar acest lucru nu se produce atat de puternic si rapid ca la plastice. Pentru ca amestecul de hartie si PVC in tyvek nu este prea omogen, asta-i confera calitati deosebit de artistice...adica se deformeaza foarte "artistic".
Cum se foloseste tyvekul in scopuri artistice? Foarte simplu. Se pune o bucata de tyvek intre doua foi de hartie (pergament sau hartie siliconata) si se calca cu fierul de calcat cateva secunde, atentie, fara aburi. Apoi privim sa vedem ce a rezultat. Prin acest tratament termic bucata de tyvek se increteste, apar niste bule care se pot si sparge in functie de timpul cat este supus caldurii.
Deasemenea, tyvekul poate fi pictat (preferabil cu acrilice care sunt compatibile cu plasticele) sau poate fi cusut pe un suport textil sau hartie. Dar trebuie avut in vedere faptul ca la caldura el tinde sa-si micsoreze dimensiunile.
In poza de mai jos sunt niste bucati de tyvek care in prealabil a fost pictat apoi tratat termic. Se poate vedea ce textura frumoasa rezulta in urma incalzirii lui.  Inainte de asta era ca o foaie de hartie "manjita" cu niste culori.


Tyvekul poate fi inclus in diferite lucrari artistice pentru a imbogati textura si compozitia lor. Dar trebuie avuta mare grija in utilizarea lui si in stabilirea etapelor de lucru. El nu poate fi "calcat" de prea multe ori pentru ca de fiecare data se modifica textura initiala sau se distruge. Asa mi s-a intamplat mie, prima data cand l-am folosit. In fotografia de mai jos se poate vedea, in partea stanga, o zona in care a fost cusuta o bucata de tyvek. Din cauza mai multor folosiri a fierului de calcat, tyvekul s-a distrus, s-a maruntit, s-a desirat...dupa cum se poate bine vedea....dar a rezultat o alta textura!



miercuri, 9 ianuarie 2013

......alte incercari fused plastics

Alte incercari din materiale plastice.... Dupa ce am realizat materialul din plastice fuzionate, am adaugat niste cusaturi free motion si un pic de culoare, acolo unde mi se parea necesar. Initial, culoarea este aceea a materialului din care sunt facute pungile de plastic si ele au in general niste culori standard.
Marginile lucrarilor nu sunt perfecte, ci sunt asa cum raman dupa tratamentul termic. Pe unele le-am lasat asa, pe altele le-am mai ajustat putin cu foarfeca. In final, am lipit totul pe o foaie de carton A4.

 Acuma, vazand mai atent poza, imi dar seama ca a rezultat in dreapta sus capul unei pasari careia i-am cusut o frumoasa creasta cu cusaturi free motion ...nu a fost nici o intentie, asa mi-a iesit desenul!


Cu plasticele acestea rezulta o textura tare interesanta 3D, pentru ca ele se contracta, se rup, se franjureaza in timpul lucrului si acest lucru nu poate fi controlat sau prevazut.

luni, 7 ianuarie 2013

....din nou plastice

 

 Este foarte interesant sa lucrezi cu aceste materiale. Orice incercare de manipulare termica aduce surprize si modifica ceea ce era initial. Asa ca trebuie lucrat cu mare grija. In ultimul timp am definitivat niste lucrari la care am folosit plasticele topite anterior. Nici nu stiu cum sa le denumesc mai bine. Americanii spun "fused plastics" adica plastice fuzionate, contopite sau "fused plastic bags" pentru ca de fapt sunt pungi, sau bucati din pungi de plastic, contopite cu ajutorul caldurii. Dar pentru ca fuzionarea lor se produce sub actiunea caldurii, adica este un tratament termic, mi se pare mai potrivit sa le spun plastice topite.
Dar mare atentie! Trebuie sa se lucreze intr-o camera bine ventilata, pentru ca nu se stie niciodata ce gaze pot fi emanate in acest proces. Cu pungile subtiri de PVC nu mi s-a parut ca ar fi o problema, nu am constatat vreo emanatie deosebita si sesizabila dar in cazul pungilor mai groase este nevoie de multa precautie!

Pe o bucata de plastice topite am executat niste cusaturi free motion la masina de cusut ca sa vad cum merge. E posibil dar se distruge acul de cusut foarte repede, pentru ca probabil materialul acesta este foarte dur. Si a iesit asta... arata bine, imi place.


Apoi m-am gandit s-o completez cu niste negru in partea dreapta si a trebuit iar sa procedez termic...dar s-a distrus toata textura pe care am realizat-o inainte. Poate pentru ca, nu-i asa, "nemultumitului i se ia darul" asa  cum zice un proverb. Am incercat sa dreg ceea ce am facut si am lipit niste hartie metalizata pe dos ca sa-i dea rezistenta, pentru ca se ciuruise tot materialul....cred ca am cam exagerat cu tratamentul termic!
Dar nu mi se pare prea rau ceea ce a iesit....i-a dat mai multa textura.

 Mai jos niste detalii de unde se poate observa textura plasticului ciuruit. Imi place aceasta suprapunere de straturi diferite care a iesit si care in realitate arata mai bine....e interesant, nu?






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...