Experimente cu tyvek
Nu stiu daca TYVEK este o denumire englezeasca sau americana dar cu siguranta este cea comerciala pentru ca acest produs se gaseste de vanzare cu acest nume.Tyvek-ul este un material foarte interesant din care sunt facute plicuri, pungi pentru diferite ambalaje, etc. sau se vinde sub forma de foi. Are o textura mai moale decat hartia obisnuita, este mai flexibil si mai rezistent decat hartia. Este facut dintr-un amestec de celuloza (hartie) si PVC (policlorura de vinil), de aceea are un pic din proprietatile pungilor de plastic, adica la caldura devine retractil, dar acest lucru nu se produce atat de puternic si rapid ca la plastice. Pentru ca amestecul de hartie si PVC in tyvek nu este prea omogen, asta-i confera calitati deosebit de artistice...adica se deformeaza foarte "artistic".
Cum se foloseste tyvekul in scopuri artistice? Foarte simplu. Se pune o bucata de tyvek intre doua foi de hartie (pergament sau hartie siliconata) si se calca cu fierul de calcat cateva secunde, atentie, fara aburi. Apoi privim sa vedem ce a rezultat. Prin acest tratament termic bucata de tyvek se increteste, apar niste bule care se pot si sparge in functie de timpul cat este supus caldurii.
Deasemenea, tyvekul poate fi pictat (preferabil cu acrilice care sunt compatibile cu plasticele) sau poate fi cusut pe un suport textil sau hartie. Dar trebuie avut in vedere faptul ca la caldura el tinde sa-si micsoreze dimensiunile.
In poza de mai jos sunt niste bucati de tyvek care in prealabil a fost pictat apoi tratat termic. Se poate vedea ce textura frumoasa rezulta in urma incalzirii lui. Inainte de asta era ca o foaie de hartie "manjita" cu niste culori.
Tyvekul poate fi inclus in diferite lucrari artistice pentru a imbogati textura si compozitia lor. Dar trebuie avuta mare grija in utilizarea lui si in stabilirea etapelor de lucru. El nu poate fi "calcat" de prea multe ori pentru ca de fiecare data se modifica textura initiala sau se distruge. Asa mi s-a intamplat mie, prima data cand l-am folosit. In fotografia de mai jos se poate vedea, in partea stanga, o zona in care a fost cusuta o bucata de tyvek. Din cauza mai multor folosiri a fierului de calcat, tyvekul s-a distrus, s-a maruntit, s-a desirat...dupa cum se poate bine vedea....dar a rezultat o alta textura!
Foarte interesant articolul. Stiti cumva de unde se pot achizitiona foile de tyvek? Mulumesc.
RăspundețiȘtergere