luni, 28 octombrie 2019

Prin Muzeul Satului


Ieri am fost cu Rodica la Muzeul Satului. Am avut noroc de o vreme frumoasa si de un spectacol folcloric minunat. De fapt, in fiecare duminica este la fel.
Au performat niste ansambluri artistice, cu dansuri populare si muzica. Spectacolele au inceput, cred, dinainte de pranz. Noi am ajuns pe la ora doua si am reusit sa vedem doar programul prezentat de Ansamblul folcloric din Avrig, Ansamblul Uniunii elene din Romania si un ansamblu folcloric invitat din Bulgaria.

Grupul de seniori ai ansamblului din Avrig in costume traditionale

Echipa de copii a Ansamblul din Avrig, s-au descurcat foarte bine

Echipa juniorilor din ansamblul Avrig, deja dansatori experimentati, foarte buni. Aici fetele joaca un dans specific zonei, o fecioreasca a fetelor din Fagaras

Acelasi amsamblu

Costumul popular din zona Fagaras


dansatoare din Bulgaria


Ansamblului Uniunii elene din Romania cu un dans din Creta. Danseaza foarte frumos

Costume grecesti din zona Creta

Dans grecesc din zona Asiei Mici, am admirat performanta dansatorilor

Costumul lor popular
 Am reusit sa ne plimbam putin si prin Muzeul Satului, pe care de fapt il stim foarte bine...


O expozitie de papusi hanmade... pe gard




joi, 24 octombrie 2019

Culorile toamnei


E iarasi toamna. A fost un octombrie frumos, doar cu cateva episoade de frig, de 2-3 zile.
Culorile toamnei sunt splendide si imi dau o stare de bucurie.
Acum sunt niste zile frumoase, motiv pentru care am zabovit in parcul Titanii.






marți, 22 octombrie 2019

Expozitie Letitia Oprisan la Ramnicu Valcea


Marti, 22 octombrie, eram invitata de Letitia la vernisajul expozitie sale "Dynamik" la galleria Artex din Ramnicu Valcea unde urma sa fie lansat si volumul ei de versuri "Treptele tacerii". Letitia a fost onorata de Muzeul de Arta din Rm. Valcea care a organizat si sponsorizat totul. Desi ne-am facut planurile din timp, nu am mai putut s-o insotesc pe Letitia la vernisaj pentru ca m-a izbit un guturai tare rau si nu am fost intr-o stare prea buna. Dar pana la urma a mers cu Ioana.
Am luat de pe Facebook niste poze de la vernisaj...


Lucrarile inconfundabile ale Letitiei



Cartea Letitiei
In acelasi timp, la Casa Simian din Ramnicu Vâlcea era expozitie unei alte artiste, Angela Tomaselli, prietena si colega a Letitiei pe care o admir foarte mult.
Imi pare tare rau ca nu am putut ajunge sa vad aceste expozitii..









miercuri, 16 octombrie 2019

Clubul Seniorilor "Codrii Neamtului" - ziua recoltei


In fiecare an sarbatorim ziua recoltei, ca un prilej de distractie. Acest eveniment se face pentru a sarbatori toamna si recoltele ei agricole. Dar pentru noi, la club, aceasta zi este doar un pretext de a veni, de a socializa si a ne distra. Intotdeauna se gasesc sponsori care sa aduca mancare, sucuri, prajituri. Se fac concursuri pe diverse teme, anul acesta a fost un concurs de ie nationala. In alti ani au fost concursuri de prajituri cu mere sau dovleac, de muraturi, dulceturi, etc., tot ce ar putea face legatura cu toamna.
Deasemenea echipa de psihoteatru, pregatita de Ramona, ne-a prezentat trei scenete, cu "actorii" amatori.

Intrarea la club este impodobita pentru venirea toamnei...

Si interiorul este decorat, gratie coordonarii Nicoletei (in poza)
participantele la concursul de ii...

se dau premii de catre...

frumoasa Ana, directoarea clubului...
echipa de psihoteatru

Eu cu Maria (82 ani), care este profesoara de muzica si e pasionata de dans.
Eu cu Adriana si Elli
 La intoarcerea de la club, am trecut prin parcul Titanii cu Maria.
Toamna este splendida...




marți, 8 octombrie 2019

Bucuresti - 560 ani


In 20 septembrie a fost sarbatorit Bucurestiul pentru 560 ani de existenta, atestata documentar.
Bucureștenii și turiștii  au avut parte de o serie de activități stradale pentru toate vârstele, ateliere creative și momente de divertisment pentru copii, jocuri interactive, teatru ambulant și animație de stradă, zeci de artiști costumați de sărbătoare, un bazar urban cu produse locale hand-made și de artizanat, dar și multe alte surprize, organizate cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti.

Pensionarii care sunt inscrisi la cluburile seniorilor din Bucuresti au beneficiat de o petrecere la unul din restaurantele din Drumul Taberei. Nu toti pensionarii. Au fost trei astfel de petreceri, pentru care s-au facut inscrieri in prealabil.
Am participat si eu, ieri, la unul din aceste eveniment si a fost o distractie pe cinste.

Dupa ce s-a servit masa a urmat un program muzical sustinut de un actor si cantaret indragit, Silviu Biris...si a urmat dansul.

Intre timp s-a organizat si un concurs de cultura generala.Organizatorii au distribuit tuturor niste formulare cu intrebari, cu raspuns la alegere 1 din 3, despre Bucuresti, destul de dificile, facand trimitere la istorie, cultura, organizare, etc. Am avut timp de raspuns 15 minute, apoi s-au ridicat formularele. La sfarsit s-au acordat premii, in functie de numarul de raspunsuri corecte. Cei cu 15, 14, 13 raspunsuri corecte au primit direct premiile I, II, III. Cei cu 12 raspunsuri corecte, o mentiune, dar prin tragere la sorti. Daca luam mai in serios concursul si nu aveam indoieli cu privire la faptul ca anul 1888 este anul finalizarii si nu inceperii constructiei Ateneului Roman, poate luam un premiu, dar am fost la mentiuni. A fost distractiv.

Silviu Biris printre noi...ne incanta



joi, 3 octombrie 2019

Excursie la Campulung Muscel

(2) Manastirea Negru Voda


Dupa ce am vizitat Manastirea Namaiesti, ne-am indreptat spre orasul Campulung Muscel. Primul lucru a fost sa mergem sa luam masa de pranz la un restaurant. Am fost primiti foarte bine. In timp ce luam masa a venit un grup folcloric, format din elevi de scoala generala pregatiti de o profesoara, care ne-au prezentat un program artistic, compus din dansuri populare si o eleva care a cantat muzica populara. Copiii s-au descurcat foarte bine cu dansul, mai ales ca au dansat jocuri populare din diferite regiuni ale tarii: Arges, Transilvania, Moldova iar pasii de dans nu sunt atat de usor de dansat. Ei performau chiar aproape de locul unde eram eu si am putut sa vad foarte bine cum dansau. De remarcat faptul ca au purtat costume specifice fiecarei zonei folclorice. Am felicitat profesoara care-i pregatea pentru rezultatul lor. Meritau!


La masa cu Luminita, Cristina si Jeni.

Dans din zona Arges, niste fete frumoase si talentate...




Dansul de pe Somes

Dans moldovenesc
 Dupa ce am luat masa, a urmat o repriza de dans, cand seniorii ca in toate evenimentele de acest fel s-au distrat foarte bine.

Pe la ora 16, ne-am indreptat spre Manastirea Negru Voda. In drum am putut admira orasul cu casele sale facute in stil brancovenesc.

Manastirea Negru Voda a fost ctitorita in anul 1215, de catre Radu Negru Voievod, apoi a fost rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru.
Matei Basarab (1635-1638) reface din temelii lacasul transformand vechea biserica intr-o manastire de calugari, prin hrisovul din 10 august 1647, in acelasi an fiind construit si Turnul clopotnitei, inalt de 35 metri, avand functia de poarta de incinta dar si de fortificatie cu caracter militar, fiind prevazut cu metereze.
https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-negru-voda-67819.html 



Biserica manastirii este intr-un proces de removare si nu a putut fi vizitata in interior.

Intraraea se face prin poarta uriasa, din Turnul Clopotnitei, care are 35m inaltime
Am intrat in curtea manastirii. Desi este manastire de calugari, interiorul era ingrijit si plin de flori, chiar daca se afla in plin santier de constructii



Am putut vizita doar Paraclisul Domnesc.

Interiorul Paraclisului

Picturile sunt realizate de Gheorghe Tattarescu






Am plecat la ora 18 spre Bucuresti, de data asta prin Pitesti, apoi pe autostrada A1 spre Bucuresti. Am ajuns cu bine la ora 20:30. Pe drum am fost incantata sa vad cum arata micile localitati prin care am trecut.
Un gand de multumire si felicitare pentru organizatori.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...