Excursia de 8 Martie (3)
In ziua de 8 martie am vizitat manastirea construita de Constantin Brancoveanu (1688-1714) la Sambata de Sus, loc aflat la poalele Muntilor Fagaras, in apropierea orasului Fagaras.
Istoria acestui minunat asezamant ortodox poate fi cunoscuta de aici.
Biserica construita de domnitorul Constantin Brancoveanu in jurul anului 1701, pentru apararea ortodoxiei si a unitatii de credinta a credinciosilor ortodocsi din Transilvania, a fost daramata in 1785 ca urmare a conflictului cu autoritatile bisericii greco-catolice din Transilvania.
Dupa intrarea Transilvaniei sub protectoratul austriac (1688), noua stapanire catolica a Transilvaniei a inceput atragerea populatiei majoritar ortodoxe si a preotilor spre catolicism. In 1761, generalul Bukow a dispus distrugerea tuturor bisericilor si manastirilor ortodoxe din Transilvania care nu acceptau trecerea la religia greco-catolica. Cu toate interventiile mostenitorilor lui Brancoveanu la guvernul Transilvaniei, manastirea nu a mai putut fi salvata si in 1785 s-a trecut la demolarea ei. Ea a ramas in ruina timp de 140 de ani, cand pe zidurile ei au crescut arbori.
Refacerea manastirii de la Sambata de Sus a inceput in 1926, dupa Marea Unire din 1918, cand s-au dezgropat din ruine zidurile vechii biserici si s-au refacut partile care lipseau. In timpul regimului comunist, intre 1962-1963, s-au facut lucrari de consolidare si refacere a manastirii care au fost desavarsite intre 1977-1978.
Din 1985, IPS Antonie Plamadeala, Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului a reusit sa refaca din temelii manastirea si sa aduca acest asezamant la ceea ce este astazi, un monument de cult, cultura si spiritualitate.