marți, 30 iulie 2013

Vopsitorie # 1

Acum catva timp am vopsit cu o prietena, niste panzeturi de bumbac, intr-o tehnica deja bine cunoscuta. Din pacate, nu am facut fotografii in timpul lucrului, ca eram prea ocupate...asa ca nu am fotografiat decat rezultatele.

Am folosit coloranti produsi in Romania, cunoscuti sub numele de Gallus (praf), pe care-i aveam de mai mult timp in dotare. Am ales sa lucram, pentru inceput, cu doua culori fundamentale, rosu (R) si albastru (A). Am dizolvat bine colorantii in apa, dupa care am fiert solutiile ca sa se dizolve mai bine. Apoi le-am amestecat in diferite proportii, alegand ca masura (parte) o canita de 50ml. 
Am facut urmatoarele amestecuri de solutii colorate,  notate cu a, b, c, d, e :
a) 4 parti (A)
b) 3 parti (A) + 1 Parte (R)
c) 2 parti (A) + 2 parti (R)
d) 1 parte (A) + 3 parti (R)
e) 4 parti (R)
pe care le-am pus, pe fiecare, in cate un borcan (400ml) cu capac.

Bucatile de material (30cmx80cm) au fost mai intai spalate, stoarse, apoi le-am introdus asa sifonate, pe fiecare, in cate un borcan. Le-am lasat sa se coloreze, cateva ore, dupa care le-am scos din borcane, le-am clatit bine, inclusiv cu otet pentru fixare si le-am calcat. Fixarea vopselii se face si prin calcare.

Iata rezultatele.

De la dreapta la stanga: albastru, rosu, apoi amestecurile d, c si b.

Aici se mai poate vedea, in stanga fotografiei, o bucata de material, vopsita ulterior cu vopseaua ramasa, pur si simplu turnand-o peste material.

duminică, 28 iulie 2013

Memorialul "Calvarul Aiudului"


In Aiud, orasul in care mi-am petrecut copilaria si adolescenta, exista un monument dedicat martirilor neamului romanesc, inchisi in inchisorile comuniste. Acest monument a fost construit in memoria elitei intelectuale si duhovnicesti romanesti care a fost inchisa la inchisoarea de la Aiud, din 1947 pana in 1964. Prin temnitele de la Aiud au trecut intelectuali de seama ai Romaniei de dinainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, precum poetii Radu Gyr, si Vasile Voiculescu, filosoful Mircea Vulcanescu, Prof. G.Manu, ziaristul Nichifor Crainic, Parintele Staniloaie, Parintele Galeriu, Parintele Calciu-Dumitreasa, Parintele Iustin Parvu, 240 de generali ai elitei Armatei Romane si multi altii.

Constructia memorialului, facuta din initiativa putinilor supravietuitori ramasi in viata, a fost finalizata in 1999 iar in anul 2000 IPS Bartolomeu a sfintit Sfanta Masa din interiorul monumentului. Memorialul se afla in vecinatatea Cimitirului Ortodox unde se odihnesc si parintii mei. Este o constructie impresionanta, avand forma unui bloc paralelipipedic care adaposteste in interior un Altar, la care se ajunge coborand un numar mare de  trepte, de o parte si alta a scarii fiind sapate in marmora numele eroilor de la Aiud.
Deasupra lui sunt asezate sapte perechi de cruci verticale ingemanate, care simbolizeaza unitatea in suferinta a eroilor, iar o  crucea mare de lemn se sprijina pe aceste cruci, reprezentand "Crucea neamului" pe care ei au dus-o in spate.

Am petrecut aici cateva clipe de reculegere, in amintirea acestor oameni.....
Oare noi, cei de azi, ne putem imagina ce au insemnat 17 ani de inchisoare pentru delicte politice, cu tot felul de privatiuni si fara nici o speranta ?

In Aiud, the city where I spent my childhood and adolescence, there is a Monument of the Romanian people's Martyrs, imprisoned in communist prisons. This monument was built in the memory of the spiritual and intellectual, anticomunist romanian elite that was closed in the Aiud's prison, from 1947 to 1964. Imprisoned in Aiud, passed out some intellectuals of Romania, before the Second World War, as poets Radu Gyr and Vasile Voiculescu, philosopher Mircea Vulcanescu, Prof. G.Manu, journalist Nichifor Crainic, Father Staniloaie, Father Galerius, Father Calciu-Dumitreasa, Father Justin Parvu, 240 Romanian Army's elite generals and many others.

Construction of the memorial, made ​​by the 
initiative of the still alive survivors, was completed in 1999 and in the year 2000, the Archbishop Bartholomeu sanctified the Altar, inside the monument. The monument is located near Orthodox cemetery where my parents are resting. Form is impressive. The monument has the shape of a rectangular block, within which is the Altar to which reach a large number of steps descending and on lateral  sides is carved in marble heroes name.

Above, seven crosses are placed vertically, symbolizing indistinguishable
unity of the suffering heroes and a large wooden cross, based on the seven crosses, represent the "Nation Cross" they took her back.
 







Un gand pios pentru toti cei prigoniti pentru dreptate !
A pious thought for all those who are persecuted for righteousness!

Carmina

miercuri, 24 iulie 2013

Ceva practic....

 

Aceasta geanta o folosesc cu multa placere...
Pe o parte am pus un patrat, facut in stilul patchworkului traditional, iar pe cealalta parte un patrat de patchwork contemporan.

This bag I use with pleasure ...
On one side I put a patchwork
square, done in traditional style and on the other side a contemporary patchwork square.





Partile laterale sunt quiltuite cu free motion, iar pentru inchidere am folosit un nasture mare si niste fire decorative care pot fi impletite sau innodate...dupa imaginatie.

Sides are quilted with free motion and I used to close a large button and some decorative threads. They can be woven or knotted ... by imagination.

Pe curand,
Carmina

joi, 11 iulie 2013

Cetatile Ponorului

 

Nu am mai postat cam demult pe blog pentru ca am fost plecata intr-o vacanta de doua saptamani, in Transilvania. Ne-am intalnit, la Cluj, cativa colegi de facultate cu care am mers apoi, pentru cateva zile, la o pensiune din Muntii Apuseni. Am fost gazduiti la pensiunea "Alex" de la Ic Ponor, pe malul raului Somesul cald, unde am fost tare bine primiti. De acolo am facut cateva drumetii prin munti, la Padis, Cetatile Ponorului, Pietrele Galbenei si la ghetarul Focul viu. Am avut si o intamplare nefericita. Pentru ca drumul prin munte era cam umed, plin de pietre si radacini de copaci, dupa ce am iesit din zona numita "Balcoane" de unde am admirat de sus Cetatile Ponorului, o colega de-a noastra, venita din Canada, a alunecat  si a cazut de la o inaltime cam de 1,5m si a fost nevoie sa chemam Salvamontul. Baietii de la Salvamont au venit neasteptat de repede, cam in 15-20 de minute, au luat-o pe targa si au dus-o in campingul Glavoi de unde plecasem. Acolo au venit paramedicii de la serviciul Smurd si in final, pentru ca vremea nu permitea aterizarea unui helicopter, a fost chemata o ambulanta si a fost dusa la Spitalul Judetean din Oradea. Inca o data vreau sa apreciez munca tinerilor voluntari anonimi de la Salvamont si Smurd care s-au miscat foarte repede, au fost foarte eficienti si de buna credinta. La spital a fost tratata foarte bine, in aceeasi noapte i s-au facut investigatiile necesare, inclusiv o investigatie cu computerul tomograf. Din fericire, nu a fost ceva foarte grav, doar fracturi la doua vertebre cervicale fara sa fie pusa in pericol maduva spinarii. A doua zi, pe la amiaza, am ajuns la ea, la spital....

A long time ago I posted in my blog because I was going on a two week vacation in Transylvania. We met in Cluj, some faculty colleagues and we went for a few days at a guesthouse in the Apuseni Mountains. We were housed at the guesthouse "Alex" on Ic Ponor, the Warm Somes river, where we were very well received. From there we did some hiking through the mountains, at Padis, Fortress of Ponor, Yellow's stones and Alive fire Glacier. During the trip, we had an unfortunate accident. For the mountain road was a little wet, full of rocks and roots of trees, after we left the area called "Balcony" where we admired the top Fortress of Ponor, a colleague of ours, coming from Canada, slipped and fell from a height of about 1.5 m and we have called Mountain Rescue. The guys from Mountain Rescue came unexpectedly quickly, in about 15-20 minutes and took her on a stretcher, in the camping Glavoi. There, Smurd service paramedics came and finally, as weather did not permit the landing of a helicopter, was called an ambulance and she was taken to the District Hospital of Oradea. Again I appreciate the work of young volunteers from the Mountain Rescue and Smurd who moved quickly, they were very efficient and good faith. At the hospital she was treated very well, in the same night were made necessary investigations, including an investigation by computer tomography. Fortunately, it was not a very serious problem, just two cervical vertebra fractures without being put in danger spinal cord.  
The next day, at noon, I got to her at the hospital ....

And now a few memories ...

Si acum cateva amintiri...

Pensiunea Alex

Un mic dejun copios...

Flora spontana langa cabana

Focul viu: in fotografie parca apare chipul unui om, dar este numai un artefact..."nasul chipului" din fotografie este chiar ghetarul. Se numeste Focul viu pentru ca straluceste, reflectand razele de soare. Noi nu am avut sansa sa vedem acest fenomen, pentru ca el se produce daca razele soarelui reusesc sa se strecoare printre ramurile copacilor...


Privind de sus spre ghetarul Focul Viu


Cetatile Ponorului vazute de sus

Cetatile Ponorului

Poteca prin padure

Mergand prin padurea seculara


Pietrele Galbenei
We have a wonderful country!
Enjoy,

Carmina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...