Primul meu quilt
Am descoperit patchworkul prin 2002. Discutand cu o prietena care tocmai sosise din Franta, mi-a spus ca a vazut o expozitie de patchwork si a fost super incantata. Ea mi-a spus cuvantul magic.... "patchwork". Cand spui patchwork te gandesti la un lucru sau o lucrare facuta din petice (patch inseamna petic).
Nu stiam pana atunci ce inseamna, sau ce este patchworkul. Dupa asta m-am apucat sa caut pe internet, mai ales ca eu eram preocupata sa realizez ceva, nu prea stiam bine ce si cum...dar voiam sa utilizez intr-o maniera artistica nenumaratele bucati de textile pe care le-am adunat, sarguincioasa, de-a lungul anilor, din preocuparile mele croitoricesti. Voiam sa fac un colaj, ceva care sa reuneasca intr-o forma artistica aceste bucati de materiale, dar nu-mi era clar cum sa fac.
Si am ramas fascinata de ce am gasit! Mai intai am dat de Asociatia franceza de patchwork si am inceput sa calatoresc pe blogurile frantuzoaicelor...si m-am adancit in studiul acestei arte. Apoi am descoperit ce fac artistele din SUA, Canada, Australia, Japonia, America de sud, precum si cele din Europa.
Am studiat diverse tehnici de pe bloguri, tutoriale sau You Tube. Am citit de atunci enorm si am invatat lucrand. Cu timpul am inceput sa am preferinte, sa diferentiez stilurile, sa citesc despre istoria acestei arte, despre tendinte, sa fiu la curent cu expozitiile din lumea intraga de pe internet, etc.
Dar la inceput a fost patchworkul traditional, incepi cu el ca si cum trebuie sa incepi cu clasa intaia primara si nu cu prima clasa de liceu....desi acum cred ca as fi putut sari direct la liceu.
Patchworkul traditional este de fapt o tehnica sau presupune mai degraba o anumita tehnica...dar despre asta cred ca am sa vorbesc alta data, ca sunt prea multe de zis.
Dupa ce am facut mai multe exercitii ca sa invat tehnica, mi-am dat seama ca nu e ceea ce mi se potriveste, de aceea prima mea lucrare definitivata a fost un crazy patchwork. Acest stil, sau tehnica face trecerea intre patchworkul traditional si cel contemporan. Nu mai este asa de cuminte ca cel traditional....este un pic "crazy", dar asta se refera mai degraba la compozitie, ca tehnicile sunt cam tot alea "cuminti" din parchworkul traditional.
In general, patchworkul presupune realizarea unor blocuri facute din materiale textile, de cele mai multe ori de forma patrata, cu un anumit design interior. Aceste blocuri se coase unul de altul in siruri cu acelasi numar de blocuri dupa care aceste siruri se ansambleaza prin coasere, unul dupa altul, realizandu-se o suprafata care este fata patchworkului (top in engleza). Apoi se face un sandwich format din trei straturi: fata, dosul si intre ele un strat de vatelina apoi se matlaseaza (quilting) pentru ca sa aiba consistenta si sa primeasca o noua textura. Este aceeasi tehnica care sta la baza realizarii unei plapume. Formarea sandwich-lui si quiltingul este o tehnica comuna tuturor lucrarilor de acest fel, ceea ce le deosebeste este compozitia, designul blocurilor si designul quiltingului.
Eu am realizat blocuri printr-o tehnica mai complexa si un pic mai elaborata, pentru ca blocurile nu contin figuri geometrice regulate. Am folosit mai multe tipuri de materiale: bumbac, matase, catifea, de mai multe culori asortate, unele uni altele imprimate. Au rezultat blocuri de acest fel
Dar ca sa nu fie monotonie, am mai facut si niste blocuri cu elemente curbe. Am realizat trei siruri de cate trei blocuri pe care le-am inbinat intre ele formand topul. Am facut un sandwich format din top vatelina si dos si am adaugat pe margine o bentita pentru incheierea lucrarii. La toate acestea am mai adaugat niste elemente decorative cusute manual si niste margele de-alungul unor cusaturi, pentru ca sa-i dea mai multa stralucire. Si a iesit aceasta lucrare de dimensiuni 60cmx60cm, la care am muncit cu foarte multa placere.
detalii
si cate lucruri minunate vei mai face !!!!!!
RăspundețiȘtergeremulta inspiratie si spor la cusut!