joi, 25 aprilie 2024

Excursie la Craiova

 Ieri am fost, cu un grup mare de seniori de la Clubul seniorilor "Codrii Neamtului", intr-o excursie la Craiova. O calatorie cam lunga, prin Pitesti, de 4-5 ore pana la Craiova. A fost o vreme foarte buna desi dimineata a fost cam cetoasa.

Am ajuns la Craiova pe la ora 12, am dat cateva ture prin centru ca sa gasim loc de parcare. In felul acesta am putut vedea Universitatea si teatrul Sorescu. Craiova imi place foarte mult. Un oras curat, ingrijit, cu multa verdeata, flori si constructii frumoase, boierești. Craiova-orasul bogatilor bani craioveni. 






Apoi am ajuns la Muzeul de arta, palatul Jean Mihail. O cladire frumoasa, eleganta, reprezentativa. Am admirat lucrari semnate de Grigorescu, Pallady, Luchian, Aman, Tuculescu, Stoenescu, altele de arta moderna si o sala dedicata unor lucrari de inceput ale lui Brancusi. Nu am avut voie sa facem poze ale lucrarilor dar am facut cateva....









De aici am mers la parcul Romanescu, ca sa vedem cum a fost amenajat, pentru sarbatorile pascale, de catre primaria Craiovei. Am vazut asta pe mass media, dar noi am ajuns cam tarziu, lalelele din rondurile de flori s-au ofilit deja, din pacate. Ne-am plimbat pe aleile parcului, am urcat pe podul suspendat, apoi am luat masa la restaurantul Debarcader. Pe la ora 17 ne-am indreptat spre Bucuresti.











Din pacate, am stat putin si am vazut putine locuri in Craiova. Dar am avut ocazia sa vizitez Craiova, in 2010 cand am avut aici expoziția de arta textila a  peticelelor apoi in 2011 cand am fost in vizita la Mariana.


sâmbătă, 6 aprilie 2024

Excursie la Campina

 Vineri am facut o excursie frumoasa cu clubul seniorilor in zona Campina.

Mai intai ne-am oprit la manastirea Ghighiu, unde am mai fost de vreo doua ori. Erau inflorite magnoliile dar nu si glicina de pe tunelul din gradina.







Apoi am ajuns la Campina unde am vizitat mai intai Casa memoriala B. P. Hasdeu. Nu am avut voie sa facem poze in interior. Informatiile date de ghida muzeului nu au fost mai ample sau deosebite de cele gasite pe internet.




Apoi am mers la Casa memoriala Nicolae Grigorescu. Aici s-au pastrat putine din lucrarile lui Grigorescu (câteva aflate in sala de la parter folosita ca atelier) precum si cateva obiecte de mobilier.



In continuare am mers sa luam masa la o terasa din Câmpina. După masa am vizitat doua manastiri mai putin cunoscute dar interesante, manastirea Pissiota si manastirea Tiganesti.
Mănăstirea Pissiota a fost construită din donația generoasă a unei familii grecești, după care a luat și numele. O constructie aparte, cu caramida aparenta la exterior, o curte frumoasa cu flori, bine ingrijita, picturi mari in interior.





Intrarea în manastirea Pissiota

La Manastirea Țigănești am ajuns după-masă târziu și se ținea slujba. 



Picturi aflate la întrare în biserică 


Aici este un atelier de tesatorie si broderie al Patriarhiei 


A fost o zi plăcută și obiective foarte interesante. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...