marți, 19 mai 2020

Pandemie a fricii


In 15 mai trebuia sa terminam a doua luna cu stare de urgenta. O stare cu restrictii si amenzi foarte mari (de la 2000 la 20000 lei adica intre 400 si 4000 euro). Izolare, carantina, masca, masuri de igiena, spalare pe maini cel putin 20 secunde, distantarea sociala, declaratie pe proprie raspundere, restrictie pentru deplasari, etc...
Ne-au intrat in reflex, deja. Ne-am obisnuit cu ele.
Acum simtim deja o amortire, frica, inertie, iar miscarea in aer liber ne lipseste mult.

Vedem deja consecinte, in plan economic, relational, medical...Dar am vazut si o puternica solidaritate a celor care au dat un ajutor material sau financiar.

Ce este mai important? Masurile sanitare actioneaza impotriva economiei, dar fara ele nu e bine!

Apoi am fost anuntati de presedinte, inca acum 2-3 saptamani, ca va urma o stare de alerta (Alerta dupa urgenta? Ei, asta e o alta problema, dar mai are importanta acum?).
Pentru aceasta noua stare, guvernul trebuia sa pregateasca o alta ordonanta de urgenta, OUG, care sa fie votata de parlament, ca lege organica, pentru ca avea articole care faceau referire la restrictionarea unor libertati si drepturi ale oamenilor. Acest proiect de lege a fost trimis prea tarziu la parlament, pentru ca acesta, chiar in procedura de urgenta, sa-l voteze, urmand sa mai stea doua zile pentru o eventuala contestatie la Curtea Constitutionala, apoi legea sa fie promulgata de presedinte, publicata in Monitorul oficial si doar dupa trei zile de la publicare putea sa intre in vigoare. In sfarsit s-a reusit votarea aceste legi, ca Legea 55/2020 care reglementeaza starea de alerta.
Toate aceasta intarziere a guvernului a complicat lucrurile, ramanand trei zile, vineri, sambata si duminica, fara reglementare: starea de urgenta expirase din 15 mai si pana luni 18 mai nu mai actiona nici o alta lege, legea starii de alerta 55/2020, chiar promulgata si publicata in MO, nu intrase in vigoare pana luni. Asa ca guvernul a mai dat repede un alt OUG 68/2020 in 15 mai ca sa mai repare ceva, dar fara restrictii la libertati ca nu-l lasa constitutia... Asa ca cetatenii au avut liber la libertati. Au inceput sa faca cam ce nu aveau voie inainte pentru ca stiau ca nu pot fi amendati de jandarmi si politisti.
Ca exemplu, a facut mare discutie distractia in aer liber, pe spatiul verde, a tinerilor la o terasa din parcul Herastrau... Vezi doamne, nu s-a respectat distantarea fizica de 2m. In schimb, la vama Nadlac, cetatenii romani care se intorceau acasa stateau la inghesuiala ore intregi pentru indeplinirea formalitatilor vamale si sanitare...
Discutii, ca nu au fost respectate restrictii, nu au putut fi amendati oamenii si acum se va raspandi mai mult virusul.
Interminable discutii si acuze politice.
Intradevar, se vede cu ochiul liber, cat de incompetent si depasit este guvernul  Ludovic Orban, care ieri, 18 mai, a fost chemat in parlament, sa dea un raport...alte discutii politice!
Tot Luni 18 mai, guvernul a dat o hotarare de guvern de intrare in starea de alerta care urmeaza sa intre la vot in parlament miercuri cu explicitarea unor restrictii.
Nu se deschid restaurantele, terasele, scolile, spectacolele, nuntile, turismul, slujbele religioase sunt premise doar in spatiu liber, obligativitarea purtarii mastii in spatii inchise, etc... Dar nu mai sunt obligatorii declaratiile pe proprie raspundere, poti sa te deplasezi la orice ora si oriunde in localitatea de resedinta, inafara doar cu declaratie.
Lumea este nemultumita.

Nu voiam sa scriu pe blog despre chestiuni politice, dar aceste lucruri ocupa agenda tuturor, impiedicandu-ne sa ne mai ocupam cu placere de alte lucruri pe care le faceam inainte.

Un comentariu:

  1. Pandemics this deadly are new in our lifetime and have presented us with so many problems. At least your country has leadership. We have none. Our president could care less about the people, just his own self aggrandisement. It's hard to know where to draw the line between public safety and personal freedom. My partner and I are doing what's best and necessary for us - we stay home. Take care of yourself Carmina and stay safe.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca-mi vizitati blogul si-mi lasati un comentariu. Ma bucur sa-l citesc si sper sa reveniti.
Thank you for taking the time to leave a comment. I really appreciate it. I Hope you visit again.
Merci d'avoir laissé un commentaire, j'apprécie énormément. J'espère que vous reviendrez.
Gracias por visitarme y dejarme tu comentario. Me encanta leerte. Espero verle de nuevo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...