Reabilitare termica
Din 8 februarie 2016 blocul nostru de locuinte a intrat intr-un proces de reabilitare termica. Asta presupune anveloparea blocului cu placi de polistiren, ignifugat (grosime 10cm) pentru cresterea eficientei energetice, tencuire, vopsitorie exterioara, schimbarea tamplariei exterioare cu una de termopan, conforma standardelor UE (chiar daca aproape toti proprietarii si-au schimbat-o in timp, pe cea originala de lemn cu una termopan), inlocuirea instalatiilor de caldura si apa de la subsol, lucrari de hidroizolatii si izolare termica la terasa blocului.
Toate aceste lucruri se fac in cadrul unui proiect al Primariei sectorului 3 Bucuresti, din fonduri europene (50%), din bugetul primariei (30%) si contributia proprietarilor (20%). In acest proiect sunt cuprinse un numar foarte mare de blocuri. In final toate cele aprox. 6000 de blocuri, din sectorul 3 Bucuresti, vor trebui sa fie reabilitate termic pana in 2020.
Proprietarii au o perioada de gratie de 5 ani, cand nu platesc aceste cheltuieli, dupa care suma care ne revine (aprox. 800 euro) va fi platita in 10 ani, cam 80 euro/an. Este foarte putin!
Lucrarile sunt facute de un holding de trei firme, care au subcontractat unele lucrari.
Constructorii sunt foarte seriosi, eficienti si buni. In prima saptamana a lucrat doar o echipa de 4 muncitori, apoi li s-a alaturat inca o echipa. Acesti oameni, in doua saptamani, au reusit sa placheze in intregime doua fete ale blocului, cu 11 nivele si au inceput sa lucreze la celelalte doua fete, pe care s-au pus schele mai tarziu.
Mi se pare ca au lucrat fantastic de repede, ei zic ca nu!
La 1 februarie, firma care se ocupa de termopane a venit si a luat masuri in fiecare apartament. Dupa doua saptamani au adus deja termopanele si imediat s-au ocupat cu inlocuirea tamplariei exterioare. Dupa o saptamana tamplaria a fost inlocuita la toate cele 44 de apartamente ale blocului nostru...Mai urmeaza usile exterioare ale blocului.
Partea neplacuta din toata povestea a fost praful si zgomotul masinilor de gaurit cu care constructorii dadeau gauri pentru diblurile de fixare a placilor de polistiren. La care s-a adaugat zgomotul si "deranjul" facut in apartament la schimbarea tamplariei. Am avut 5-6 zile infernale, cu oboseala si raceala, dar acum am scapat, cel putin asa vreau sa cred....
Am facut cateva poze, ca sa ne amintim...
Timpul, in aceste zile, foarte frumos. Temperaturile au fost intre 10-20 de grade, miercurea trecuta chiar 25C.
|
Asa era blocul nostru inainte: aici este o fata laterala-spate, pe care nu era pusa inca schela. |
|
Deja au fost adusa pamplaria termopan si este descarcata pe aleea de intrare. | | Doi muncitori lucreaza pe schela in costumele lor rosii. |
|
Aici, sunt deja acoperite doua fete ale blocului cu placile de polistiren. Doi muncitori, in costume rosii, lucreaza la parter. |
|
Dupa 2 saptamani, sunt schimbate tamplariile la toate apartamentele. |
|
...si se lucreaza la cea de-a patrea fata a blocului, in stanga. |
Doamne ajuta !